Esitelmäopas ilmestynyt!

Jukka Petäjä: Maestro Paasilinna
Risto Urrio: Paasilinna elää jo 27. romaaninsa maailmoissa
Hannu Hirvikoski: Kirurgin veitsi ja huumori pidentävät ikää
Katri Sarmavuori: Muupallon heijastukset Maapalloon - Arto Paasilinnan tiedefantasiat ja maailmanlopun ennustukset
Katri Sarmavuori: Arto Paasilinnan romaanien odysseiat
Katri Sarmavuori: Arto Paasilinnan Espoo-, Helsinki- ja Lapinkuvista
Katri Sarmavuori: Paasilinnan parhaat ja harvinaisimmat
Antti Majander: Jäniksen kanssa käpälämäkeen
Katri Sarmavuori: Elokuvista
Katri Sarmavuori: Lukiolaisten lukupäiväkirjoja ja lukukokemuksia

Opinnäytetöiden luettelo

Katri Sarmavuori: Kirjailijan nimikkoseura

Suositeltavaa kirjallisuutta

LUKIJALLE

Arto Paasilinnan kotisivuilla (www.artopaasilinnanseura.fi/paasilinna) oli varsinkin keväällä 2000 jatkuva ryöppy ja pommitus juttelupalstalle voivotuksista ja avunpyynnöistä esitelmäntekoa varten. Jos syksylläkin ilmoittautujia ja kysyjiä oli. Mutta varsinkin kevät näytti olevan kirjailijaesitelmien aikaa. Koululaiset eivät vaivautuneet katsomaan kotisivuja, vaan ryntäsivät intonsa ja uteliaisuutensa kanssa suoraan nettipalstalle ja olettivat, että kirjailija itse kertoisi aina ja yhä uudestaan samat henkilötiedot, jotka jo olivat kohdissa elämä ja tuotanto. Tämän vuoden puolella juttelupalstalle lisättiin teksti, jossa kehotettiin selaamaan sivuja ja kerrottiin tietoja löytyvän. Silti samat kysymykset toistuvat edelleen.

Koska Arto Paasilinna on Suomen suosituimpia kirjailijoita, hänestä pidetään myös runsaasti koululais- ja opiskelijaesitelmiä. Nykykirjailijoiden elämäkertatietoja on vaikeasti saatavissa. Kirjallisuuden historioissa heitä ei vielä ole. Arto Paasilinna on lehdistön suosikki. Hänestä on satoja kirjoituksia, haastatteluja ja kirjakritiikkejä, sanoma- ja aikakauslehdissä. Niistä kootaan bibliografiaa (Eeva-Liisa Lehtinen). Esitelmää varten tarvitaan tietoja kirjailijan elämänvaiheista, yleisarvioita kirjailijan kirjoitustavasta ja kirjakohtaisia analyyseja. Tähän oppaaseen on koottu keskeisiä asioita: Elämäkertatietoja lyhyesti, teosluettelo, käännökset, kritiikkejä sekä kirjailijan oma kuvaus eläm?stään ja kirjoittamisestaan. Esitelmäntekoa varten esitämme vinkkejä, virikkeitä ja vihjeitä. Eniten kirjoittaja saa kuitenkin omasta työstään ja oivaltamisestaan. Toivomme, että kirja ei kahlehtisi ketään vaan olisi omien ideoiden ja ajatusten siivittäjänä. Kirjallisuuden tulkinnassa on vallalla monitulkintaisuus.

Arto Paasilinnan Seura ry. (perustettu 1998) on tukenut tämän kirjan valmistumista. Kiitämme lukuisia avustajia, Arto ja Terttu Paasilinnaa, Hannu Hirvikoskea, Touko Siltalaa ja WSOY:ta.

Eeva-Liisa Lehtinen Katri Sarmavuori