Rutjanlinna 1/2002: Puheenjohtajalta

21.03.2002 Arto Paasilinnan Seura .

Nimikkokirjailijamme juhlavuosi

APS:n kotisivuilta internetistä (kävijöitä lähes 40 000) löytyi nimimerkki Jaskan tervehdys, jossa hän lausui tärkeät sanat: ”Minä pidän Arton sanankäytöstä. Pidän hänen sanojaan luontevina, ominani. Siksi rakastan hänen teoksiaan. Se, että lukija tuntee samaistumisen, tuttuuden tunteen kirjailijan lausumissa, on olennaista pääsemisessä lähelle luovan ihmisen tekstinnöstä. Arto on mainio kielemme sanankäyttäjä, paras. Minusta on tärkeää sanoa tämä hänelle, kun hän on yhä eläväisenä joukossamme.”

Näin siis Jaska, jolloin heti useampi kotisivuilla vieraileva yhtyi hänen sanoihinsa ja he alkoivat kannustaa mestariamme, kuten huippu-urheilijaa edessä oleviin koitoksiin. Ilostuin suuresti, sillä ehkä tietämättään ”Jaska” lausui julki satojentuhansien ihmisen tunnot.

Noilla hyvin kiteytetyillä sanoilla on hyvä avata Arto Paasilinnan merkkivuosi, joka toki ei ole pelkkää juhlaa; kirjailija tekee totista työtään, että lukijoilla olisi jälleen syksyn lähetessä nautinnollista luettavaa usein vakavista ja hyvin kipeistäkin yhteiskuntaamme ja yksilöitä koskevista aiheista. Tulossa on tänä vuonna Artolta itseltään useampi romaani, hänestä ja hänen tuotannostaan tehdään sarjiskirja, elokuvaa, näytelmiä, elämänkertaa…

Juhlavuonna me seurana myös terästämme hieman ilmettämme, toki lempeästi ja huumorin pilke silmäkulmissa. Pienen nimellisen jäsenmaksunsa viime vuonna väliin jättäneet siirretään armotta ”dispoteekkiin” eli odottamaan, kunnes maksusuoritus on tehty ja heiltä jäävät seuran jäsenedut saamatta. Siksikin, kun jäseniksi ilmoittautuu koko ajan lisää Arton kirjojen ihailijoita erilaisista yhteiskuntaluokista ja jopa eri valtioista, vaikka Ruotsissa toimii jo vireästi ns. sisarseuramme. Olemme Suomen suurin kirjailijoitten nimikkoseura ja etunamme on, että kirjailijamme elää, on täydessä luomisvoimassaan ja valloittaa tuotannollaan maailmaa hurjaa vauhtia!

Tänä vuonna Arto Paasilinna täyttää 60 vuotta 20.4. Seurana juhlimme häntä erilaisissa tilaisuuksissa. Yksi tapahtuma on Tampereen Komediateatterissa 19.6. jolloin on erikoinen yönäytös Arton näytelmästä, Suloinen myrkynkeittäjä. Niin pohjoisen, kuin etelänkin ”fanit” kohtaavat Tampereen yössä suurten juhlien merkeissä. Varatkaahan aika ja tilaisuus kalentereihinne. Itse juhlinnan kohde on lupautunut paikalle. Asiasta ja ohjelmistosta tiedotamme tarkemmin seuraavassa lehdessä.

Vuosikokouksessa 16.5. kirjailijatalo Villa Kivessä Helsingissä tullaan suorittamaan erikoinen Suomi-Ruotsi maaottelu. Aiheena on Arto Paasilinnan kirjallisuus.
Tässä lehdessä julkistetaan satiirinen pakinakilpailu, jossa parhaat palkitaan Arton tuotannolla omistuskirjoituksin sekä julkaisemalla ne Rutjanlinnan tulevissa numeroissa.
Toukokuun loppupuolella on luvassa kauan hankkeilla ollut Pariisin matka, jossa käymme tutustumassa Suomen Instituutin myötävaikutuksella Arton ranskalaiseen kustantajaan ja näemme konkreettisesti, millainen suosio nimikkokirjailijallamme on Ranskassa ja yleensä Euroopassa. Olen varma, että yhä useampi meistä tulee yllättymään suosion suuruudesta.

APS:n perustamisen iskulauseita oli mm. ”Viinaa, jänistä ja pussailua.” Viinan ja jäniksen voisi, khmmm, mutta se viimeinen. Sitä sopinee aina harkita, vai mitä? Varsinkin näin mestarin juhlavuotena.

Tätä lehteä pyrimme myös kohentamaan erilaisin tavoin kuluvan vuoden aikana. Tarkoitus on tehdä Rutjanlinnasta vähitellen satiirin erikoislehti jäsentiedotuksen ohella. Siihen tarvitsemme teidän panostamme hyvät lukijat. Ehdotuksia, kirjoituksia, kannanottoja, tervehdyksiä, analyyseja, ym. toimitukselle – ja siitä se ilme ”kohentuupi”.

Hannu Hirvikoski