Arto Paasilinna täyttää 60 vuotta - onnittele Jaatisen kautta

21.03.2002 Arto Paasilinnan Seura .

Arto Paasilinna pyytää osoittamaan onnittelunsa Jaatiselle, tilille Nordea 137830-204541

Jaatinen – vammaisperheiden monitoimikeskus ry. on vammaisten lasten vanhempien joulukuussa 1997 perustama yhdistys. Jaatinen on saanut nimensä Arto Paasilinnan kirjan ”Onnellinen mies” siltainsinööri Akseli Jaatiselta. Nimi on valittu muistuttamaan, kuinka jokaisessa vammaisen lapsen vanhemmassa löytyy suurta rohkeutta ja voimaa, käsittämätöntä pitkäjänteisyyttä ja uskomatonta luovuutta – juuri niin kuin siltainsinööri Jaatisessa.

Jaatinen syntyi tarpeesta koota paitsi vammaisten lasten perheet myös hajanainen tieto ja kokemus yhteen. Yhteydenpidossa tärkeää on ilon välittäminen, rohkeuden jakaminen, ulospäin avautuminen ja toinen toisensa auttaminen.

Jaatinen ei tunne diagnoosi tai kuntarajoja, kaikki Jaatiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan. – Jaatisia voivat olla vammainen lapsi, hänen sisaruksensa ja vanhempansa, läheisensä ja lapsen kanssa työskentelevät henkilöt sekä muuten asiasta sydämellään kiinnostuneet henkilöt!

Jaatinen kannattaa avointa tiedonvälitystä ja keskustelua ja haluaa siten edistää luovaa ajattelua vammaisten lasten asioissa.

Jaatisen ylläpitämään, 23.4.1999 perustettuun sähköpostilista Jaatispostiin, kuuluu 868 sähköpostiosoitetta ympäri Suomea, ja keskustelu käy vilkkaana (viestejä on lähetetty 4689 kappaletta 30.1. 2002 mennessä). Jaatispostin antamaa arvokasta informaatiota kerätään Jaatisen Internetsivulle www.jaatisposti.net vammaisperheiden kollektiiviseksi muistiksi, perheiden arkiseksi tueksi, ettei jokaisen tarvitsisi aina ”keksiä pyörää uudelleen” erilaisissa, usein varsin hankalissa tilanteissa, joita lapsen vammaisuus tuo tullessaan.

Jaatinen on alun perin perustettu perustamaan monitoimikeskus vammaisperheille, ja sellainen on nyt avaamassa ovensa Helsingin Malminkartanossa. Täysin uudella konseptilla maailmassa toimiva monitoimitila tarjoaa vammaisperheille omaa tilaa: yhteisen olohuoneen, nettikahvilan, leikkivälinetilaa, kirjaston, musiikkihuoneen, askartelutilan, verstaan, lepohuoneen, erityisvälineiden kirpputorin...

Vammaisperheet voivat lunastaa käyttöönsä oman avainkortin, jolla monitoimitilaan pääsee silloin, kun se lapselle ja perheelle parhaiten sopii. Monitoimitilaan voi tulla vaikka vain ”notkumaan”. Sinne voi vaikka sopia tapaamisen toisen perheen kanssa ja siellä voidaan järjestää erilaisia kerhoja, tapahtumia, juhlia (vaikka lapsen syntymäpäivät), kursseja... Mitä toimintaa perheet itse haluavat. Jaatinen kannustaa perheitä yhteiseen toimintaan, josta saa iloa ja voimia koko perheelle.

Jaatisen monitoimitilaa emännöivät perhetyöntekijä, kahvilan emäntä Taina Suominen ja toiminnanjohtaja, lääket.lis. Miina Weckroth. Tila sijaitsee ”Majassa”, entisessä päiväkotirakennuksessa osoitteessa Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki. Majan yhteensä 567m2:ssa toimii myös Mahdollisuus lapselle ry, joka kehittää ja järjestää lasten kuntoutusta.

Jaatisen kohdalla hyvin tärkeä asia on, että yhdistys ei ole ”instituutio”. Jaatinen perustuu (Akseli Jaatisen viitoittaman) oma-alotteisuuden pohjalle! Jaatinen on sitä miksi ”Jaatiset” itse sen tekevät. Siksi erityisen tärkeitä painoalueita on tiedon jakaminen ja toisten auttaminen ja tukeminen – yhdistys toimii siis kannustajana ja välittäjänä ihmisten välillä. Tällä tavoin monitoimikeskuskin tulee toimimaan, sitä rakennetaan yhdessä.

Jaatinen – vammaisperheiden monitoimikeskus ry.
Käyntiosoite: Vellikellonpolku 1, Malminkartano, Helsinki.
Postiosoite: Parivaljakontie 6, 00410 Helsinki.
Kotisivut: www.jaatisposti.net
Pankkiyhteys: Nordea 137830-204541.
Toiminnanjohtaja: Miina Weckroth puh: 041-53 83 032
email: Jaatinen.ry@kolumbus.fi

Jaatisen kerhot

Pikku-Miinat Vaikeavammaisten lasten uintikerho, tarkoitettu lapsille, jotka eivät voi uida tavallisessa uimahallissa.

Taikapiiri Elämyksellinen musiikkitapahtumien sarja vammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Yhteistyöprojekti Espoon työväenopiston ja Espoon terveys- ja sosiaalialan oppilaitoksen kanssa.

Pohjolan betoni ja rapa Vanhempien sählykerho Ruoholahdessa.

Lumoajattaret Vanhempien vatsatanssikerho Haukilahdessa.

UUPS – ”Ulos Uomasta PunttiSalille”
Helsingin ammattikorkeakoulun kanssa kokeiluprojektina toteutettava koko perheen kerho, joka taas jatkaa ensi syksynä (kevään tauolla). Vanhemmat urheilevat ja nostavat kuntoaan omana ryhmänään ja opiskelijat pitävät sillä aikaa kerhoa lapsille. Samalla opiskelijat oppivat vammaisen lapsen kanssa toimimista.