Etiketti Zalk-keskusteluryhmissäTervetuloa keskustelemaan. Keskustelu on Zalk-ryhmissä mahdollisimman vapaata, mutta tietyt etikettisäännöt tekevät ryhmien käyttämisestä mielekkäämpää.


1. Ketkä keskustelevat?

Zalk-ryhmissä voi keskustella kuka tahansa, joko omalla nimellään tai nimimerkillä. Rekisteröityminen ei ole pakollista.


2. Mistä keskustellaan?

Ryhmät on jaettu yleensä muutamaan alaryhmään ja on toivottavaa, että kussakin ryhmässä keskustellaan juuri sen alaryhmän asioista. Ylläpitäjät voivat poistaa ryhmien otsikoihin kuulumattomia viestejä tai viestiketjuja.

Suoraa mainontaa ei ryhmissä sallita. Kunkin ryhmän ylläpitäjät myöskin määrittelevät asiallisuuden rajat ilmaisussa ja aiheissa.


3. Keskustelun tyyli

Otsikoi viestisi aihe selkeästi. Pysy aiheessa. Tiivis ilmaisu auttaa viestin perillemenoa. Käytä lyhyitä lauseita ja lyhyitä kappaleita. Älä korosta sanomaasi HUUTAMALLA eli kirjoittamalla pelkästään isoilla kirjaimilla, se on epäkohteliasta.

Voit käyttää animoituja hymiöitä ilmaisemaan tunteitasi ja selkeyttämään viestejäsi.

Parhaiten saat mielipiteesi kuuluviin ja näkökulmallesi ymmärrystä, kun olet kohtelias muille keskustelijoille etkä esiinny hyökkäävästi.

Älä aloita toistuvasti keskusteluja jo olemassaolevista aiheista. Tutustu ensin muihin viesteihin ja jos löydät aiheen jota aiot kommentoida, kirjoita viestisi tähän ketjuun.

Ota huomioon, että keskustelijoiden joukossa on kaiken ikäisiä, kaiken uskoisia, kaiken värisiä - kaikenlaisia ihmisiä. Pidä huoli siitä, että et loukkaa ketään.

Jos sinulla on sidoksia keskusteltavaan asiaan, jos esimerkiksi työskentelet puheena olevassa yrityksessä tai olet keskustelun kohteena olevan puolueen jäsen tai kannattaja, on reilua kertoa se muille keskustelijoille. Älä mainosta.

Lopuksi oikolue oma viestisi ja mieti vielä kerran, voiko asian sanoa paremmin.

Toisten nimellä esiintyminen on loukkaavaa ja jopa rikollista. Voit estää tätä tapahtumasta omalla kohdallasi rekisteröimällä nimesi (kts. myöhemmin ”Nimimerkin rekisteröinti”)


4. Mitä laki sanoo?

Osallistumalla keskusteluryhmään esiinnyt julkisuudessa. Koska olet vastuussa puheenvuoroistasi, sinun on hyvä tietää, mitä julkisuudessa voi sanoa ja miten. Tutustu ainakin seuraaviin lakipykäliin. Rikoslain 24 § sisältää rajoituksia sananvapauteen määritellessään yksityisyyden ja kunnian loukkaamisen:

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen (Rikoslaki 24 luku 8 §)

Joka oikeudettomasti 1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai 2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Kunnianloukkaus (Rikoslaki 24 luku 9 §)

Joka 1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka 2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista, on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.

Törkeä kunnianloukkaus (Rikoslaki 24 luku 10 §)

Jos 9 §:n 1 momentissa tarkoitetussa kunnianloukkauksessa 1) rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville taikka 2) aiheutetaan suurta tai pitkäaikaista kärsimystä taikka erityisen suurta tai tuntuvaa vahinkoa ja kunnianloukkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kunnianloukkauksesta.

Laki on voimassa 1.10.2000 lukien (emme vastaa mahdollisten myöhempien lainmuutosten päivittämisestä).


5. Ylläpitäjät

Keskusteluilla on ylläpitäjiä, jotka muokkaavat ja joskus poistavatkin viestejä laatimiensa normien mukaan. Ylläpitäjien erottaa muista keskustelijoista punaisesta ®-merkistä.
Ylläpitäjät voivat editoida viestiketjuja, poistaa viestejä tai viestiketjuja tai lukita aiheita.


6. Nimimerkin rekisteröinti

Käyttäjillä on mahdollisuus vapaaehtoiseen rekisteröitymiseen, mikä auttaa jos esimerkiksi haluat varata käyttöösi jonkun tietyn nimimerkin. Zalk-ryhmissä rekisteröityminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.Antoisia keskusteluhetkiä!'